19-06-07

The Beck Diet Solution, dag 20: Herpak je

Gisteren ging het over jezelf voor de gek houden. Vandaag pikken we er één veel voorkomende smoes uit, namelijk de smoes dat als je iets gegeten hebt dat niet op je lijst stond, dat dan je (dieet)dag om zeep is. Je hebt het verpest, hoe is het mogelijk? Je kan al even goed voor de rest van de dag eten wat je wil, en morgen met frisse moed opnieuw beginnen.

Maar waarom wachten tot morgen? Heb je het echt helemaal verpest? Waarschijnlijk niet. Wat heb je gegeten? Een hamburger? Een éclair? Een stuk taart? Laten we veronderstellen dat je 500 kcal extra hebt gegeten. Om één kilo bij te komen heb je 7000 extra kcal nodig, dat is veertien maal meer dan die 500 kcal. Die 500 kcal zal geen spectaculaire invloed hebben op je gewicht! Wat is er nu het slimste, blijven eten of toegeven dat je een fout hebt gemaakt en stoppen? Of wil je blijven eten tot je aan de 2000, 5000, 7000 kcal geraakt?

Het beste is om te beseffen dat het scheefgelopen is, maar om op hetzelfde moment te beslissen dat het hierbij blijft. Neem het boek erbij, lees je motivatiekaartjes, bedenk goed waarom je ook weer wilde afvallen, en ga door. Wacht niet tot morgen! Trek de lijn hier en nu. Zeg tegen jezelf dat het hier ophoudt. Ga je tanden poetsen, bel iemand op, ga wandelen, doe iets om jezelf af te leiden. Geef jezelf een compliment omdat je erger hebt voorkomen. Je wil nog eten, maar je doet het niet, en dat is een pluimpje waard!

Let er ook op dat je je niet laat ontmoedigen. Missen is menselijk, en niemand is perfect. En vooral: blijf nu je plan volgen. Maak jezelf niet wijs dat je de schade kan herstellen door de rest van de dag niet meer te eten. Niets is minder waar! Je zal hongerig zijn, en ongelukkig, en het zal nog veel moeilijker zijn om te blijven volhouden. Hou je dus aan je maaltijden. En tenslotte, leer uit je fouten. Hoe is het zover gekomen? Kan je dit in de toekomst vermijden?

07:45 Gepost door Venus | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beck diet solution, herpakken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.