17-06-07

The Beck Diet Solution, dag 18: Geef een nieuwe betekenis aan het begrip "voldaan"

Heb je je ooit afgevraagd waarom je niet gewoon kan eten als je honger hebt, en stoppen wanneer je je voldaan bent? Dat zou toch ideaal zijn? De waarheid is dat je hier waarschijnlijk niet zo goed in bent, anders had je geen overgewicht. Hoe weet je of je teveel hebt gegeten? Bedenk hoe goed een fikse wandeling je zou afgaan voor de maaltijd. Eigenlijk zou dit je na de maaltijd even goed moeten afgaan. Is dat niet zo, dan heb je waarschijnlijk een verkeerd idee van wat "voldaan" betekent.

De meeste slanke mensen voelen zich ongemakkelijk als ze zoveel eten dat ze niet meer in staat zouden zijn tot een flinke wandeling. Voor zwaardere mensen ligt dat dikwijls anders. Je bent misschien al zo gewend aan dat volle gevoel dat je niet beter meer weet. Voor jou is dat gevoel normaal. Het zou kunnen dat dit de reden is waarom je bent bijgekomen, of misschien val je daarom wel moeilijk af.

Soms blijf je ook dooreten omdat je gewoon graag eet, of omdat je maar moeilijk kan ophouden zolang er voedsel is, of omdat je bang bent dat je anders de volgende maaltijd niet haalt. Misschien associeer je dat overvolle gevoel met veiligheid, dat, wat er ook gebeurt, je tenminste niet zal moeten honger lijden.

Om het verschil te leren, vraag je je vanaf nu na elke maaltijd af of je nog tot een flinke wandeling in staat zou zijn. En niet flauw doen. Twijfel je? Ga dan wandelen, je zal het snel genoeg weten! Lukt het wandelen? Goed zo, dat is je nieuwe definitie van voldaan. Lukt het niet? Zeg tegen je zelf dat je overvol zit, en dat dat niet normaal is. Bedenk hoe je dit bij je volgende maaltijd zal vermijden.

Misschien volstaat het voor jou om deze oefening één keer te doen. Misschien moet je het een week of een maand volhouden.

09:30 Gepost door Venus | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beck diet solution |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.