05-06-07

The Beck Diet Solution, dag 16: Voorkom ongepland eten

Ik heb het al eerder gehad over de innerlijke strijd die je soms kan voelen als je twijfelt tussen wel eten en niet eten. Een manier om die spanning op te heffen is eten. Op het moment dat je dit beslist, voel je dikwijls de spanning al verminderen. Met andere woorden, het is niet eten op zich dat de spanning wegneemt, maar het nemen van een beslissing. Waarom dan niet beslissen om niet te eten?

Je hebt natuurlijk je plan opgesteld, maar het leven zit vol verleidingen. Een collega heeft taart bij, in de supermarkt vallen er lekkere dingen te proeven, je bent op een feestje en je wil écht een glas wijn, ook al is dat niet voorzien in je plan. De oplossing is simpel: Zeg tegen jezelf dat er niets te kiezen valt. Je hebt gisteren gekozen toen je je plan opstelde, en je gaat je daaraan houden, punt. GEEN KEUZE. Het is zoals tandenpoetsen. Vraag je jezelf elke dag af of je je tanden poetst? Natuurlijk niet. Je poetst ze gewoon, en daarmee uit. Of je poetst ze niet, maar dat is dan weer een ander verhaal. Het punt is, je hebt waarschijnlijk al veel regels in je leven, en als je daar goed over nadenkt, dan moet je beseffen dat deze regels je leven vereenvoudigen. Je poetst je tanden, punt. Je gaat naar je werk, punt. Je rijdt het gras af, punt. Je staat op als de wekker, gaat, pu... Nee, dat misschien niet. Maar je zou het beter wel doen!

Je kan voor jezelf ook andere regels opstellen wat eten betreft. Je kan bijvoorbeeld beslissen niet te eten na acht uur 's avonds. Of je eet voor elke maaltijd wat rauwkost of een stuk fruit. Of je eet nooit frieten bij je hamburger, maar je neemt een slaatje. Bij de Quick mag dat. Alle baten helpen, nietwaar. Of je eet bij McDonalds alleen nog het kindermenu, mét fruit als dessert. Of je vermijdt al die fastfoodtenten. Of je mag alleen snoepen op dagen dat je gesport hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als er vaste regels zijn vallen er veel momenten van tweestrijd weg.

Vandaag bedenk je een paar eetregels. Je moet ze niet allemaal vandaag bedenken, zoiets heeft tijd nodig. Er is één regel die je wél moet volgen, je moet je eetplan volgen. Om dat te benadrukken maak je een motivatiekaartje, waar in grote letters op staat: GEEN KEUZE. Bekijk dit kaartje minstens tweemaal per dag, en telkens je het moeilijk krijgt.

11:21 Gepost door Venus | Permalink | Commentaren (3) | Tags: beck diet solution, geen keuze, plannen |  Facebook |

Commentaren

Nog altijd aan het voorkomen van ongepland te eten?

Gepost door: Inge | 13-06-07

Hoe gaat de reis Ben benieuwd hoe deze methode werkt voor je. Ik leer er veel van in ieder geval.

Gepost door: citroenvlinder | 14-06-07

Ai... Ik moet toegeven dat ik het momenteel moeilijk heb om de theorie in de praktijk om te zetten, maar ik hoop dat het vroeg of laat toch doordringt. Dus ik blijf het boek lezen, zelfs al volg ik er niet alles uit. En als anderen er iets aan hebben, des te beter.

Gepost door: Venus | 18-06-07

De commentaren zijn gesloten.