04-06-07

The Beck Diet Solution, dag 15: Noteer wat je eet

Eerst en vooral is het vandaag weegdag. Dit is je startgewicht. Zorg ervoor dat je je telkens op ongeveer hetzelfde moment weegt, met ongeveer dezelfde kleren aan, bijvoorbeeld 's morgens in je slaapkleed.

Vandaag eet je enkel wat op je plan van gisteren staat. Eet alles op, tenzij je je werkelijk erg vol voelt, en sla zeker geen maaltijden over. Duid alles onmiddellijk na de maaltijd aan. Als je je aan je plan houdt moet je alleen afkruisen, dus moeilijk is dat niet. Eet je meer, dan schrijf je het er bij. Geef jezelf elke keer dat je je aan je plan houdt een pluimpje. Zoek een antwoord op saboterende gedachten als je toch iets eet dat niet op je lijst staat.

Aan het einde van de dag kijk je je plan na. Heb je je aan je plan gehouden? Geef jezelf een dikke pluim! Heb je iets gegeten dat er niet opstond, bedenk dan hoe je dat in de toekomst kan vermijden. Bel eventueel je dieetcoach op.

Wat zijn de voordelen van dit "monitoren"? Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die dit doen, meer afvallen. Zo simpel is het! Hoe komt dat? Je ziet zwart op wit staan wat je gegeten hebt. Je bent anders al snel geneigd een snackje links en rechts te vergeten. Het is nu eenmaal zo dat we vergeten wat we niet willen weten. Dat gebeurt niet eens bewust of opzettelijk. Als uit je nota's blijkt dat je het goed doet, dan versterkt dat je motivatie. Het versterkt ook je zelfvertrouwen, want misschien gaat het vandaag niet zo goed, maar gisteren ging het wel goed, dus je kan het wél. Tenslotte (en voor mij is dat het belangrijkste), je ziet waar de pijnpunten zitten, je ziet patronen, en het wordt gemakkelijker om bepaalde problemen op te lossen. Zie een afwijking van je plan dan ook niet als een mislukking, maar als een probleem dat kan opgelost worden.

Hoe gaat dat monitoren? Je hebt je eetplan altijd bij, je kruist aan wat je ervan opgegeten hebt, onmiddellijk nadat je het hebt opgegeten. Je doorstreept wat je niet hebt opgegeten. Je zet erbij wat je extra gegeten hebt, en je omcirkelt het. Doe dit onmiddellijk.

09:45 Gepost door Venus | Permalink | Commentaren (0) | Tags: monitoren, plannen, beck diet solution |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.