01-06-07

The Beck Diet Solution, dag 13: Overwin je eetdrang

Eetdrang is iets dat vooral bij het begin van een dieet veel voorkomt. Het gaat meestal om fast food, snoep, zoute snacks, en andere ongezonde toestanden. Eens je deze voedingsmiddelen niet meer eet, of toch beperkt, neemt deze eetdrang serieus af. Vandaag leren we hoe dat gaat.

Als je van die eetdrang, of "cravings" kan afgeraken, dan wordt diëten veel gemakkelijker. Helaas, er is maar één manier om deze eetdrang te doen verminderen, en dat is: er niet aan toegeven. Geef toe, vermindert de eetdrang als je jezelf een klein stukje chocolade toestaat? Absoluut niet, integendeel, het wordt alsmaar erger, en voor je het weet is het pak op. En dat was niet de bedoeling!

Weerstaan aan die eetdrang zorgt ervoor dat je in de toekomst ook beter weerstand zult kunnen bieden, én het krikt je zelfvertrouwen op, want je bewijst voor jezelf dat je het wél kan. Als je dit lang genoeg volhoudt, dan neemt de eetdrang af in intensiteit, en komt ze minder dikwijls voor.

Nu, hoe gaat dat in de praktijk? Weinig mensen beseffen dat, maar er zijn twee manieren om een "craving" te doen weggaan. Je kan er aan toegeven, en dat zorgt inderdaad in eerste instantie voor stressvermindering, maar je kan ook beslissen dat je niet toegeeft. Het nemen van de beslissing zorgt ervoor dat de spanning vermindert. De spanning wordt namelijk vooral veroorzaakt door het heen en weer gaan tussen "Zou ik?" en "Toch maar niet". Vandaag gaan we daar op oefenen.

Eerst en vooral moet je natuurlijk weten hoe het zit met jouw specifieke cravings. Daarom hou je vandaag een Eetdrang schema bij. Je hebt daar de Ongemakkelijkheidsmeter van gisteren voor nodig. Telkens je een craving voelt, schrijf je op hoe lang het duurde, wat de score op je ongemakkelijkheidsmeter was, en welke anti-eetdrangtechnieken je hebt gebruikt. Normaal zou je dan moeten ondervinden dat het allemaal wel meevalt, en dat hoe sneller je besluit niet toe te geven, hoe sneller de eetdrang ook verdwijnt.

Anti-eetdrangtechnieken, dat hebben we nog niet gehad, of wel? Inderdaad, die hebben we nog niet gehad, en hier komen ze dan:

 • Mentale technieken
  • Geef het een naam: "Dit is een craving. Het is een intens en ongemakkelijk gevoel, maar het is geen noodgeval."
  • Bied weerstand: Zeg tegen jezelf dat je dat eten absoluut niet gaat opeten. Zo zou je je toegeef-spier versterken, en je weerstand-spier verzwakken. Niet doen, dus.
  • Laat geen keuze. Het emotioneel moeilijke van een craving is de strijd tussen wel en niet eten. Geef deze strijd geen kans door jezelf overtuigd toe te spreken en jezelf geen keuze te laten.
  • Denk aan wat er gebeurt als je toegeeft. Denk aan wat je wil eten. Beeld je in dat het al in je mond zit. Hoeveel seconden kost het je om het op te eten? Hoeveel seconden plezier haal je hieruit? Beeld jezelf nu in hoe je je erna voelt. Zwak, zonder zelfbeheersing. Je voelt je ellendig, je geeft het op, je eet meer en meer, en je voelt je slechter en slechter. Bedenk hoe dikwijls je vroeger al hebt toegegeven, hoe dikwijls je jezelf beloofd hebt niet meer toe te geven, en hoe hopeloos je je voelde. Als je dit alles bekijkt, wat is er dan het beste, eten of niet eten?
  • Herinner jezelf eraan dat je van die eetdrang afwil. Lees je Motivatiekaartjes. Je zal waarschijnlijk niet afvallen zolang je niet aan die eetdrang kan weerstaan.
 • Gedragstechnieken: Als het voorgaande niet werkt, dan heb je nog de volgende technieken:
  • Zorg voor afstand tussen jezelf en het voedsel. Leg het ver weg, ergens waar je het niet ziet, of gooi het desnoods in de vuilbak. Of ga zelf weg. Ga naar een andere kamer of naar buiten. En blijf niet bij het buffet staan, for the love of God!
  • Drink iets zonder (veel) calorieën. Soms voel je honger, maar heb je dorst. Drink een glas water of een laag-calorisch drankje.
  • Ontspan! Er zijn veel technieken om te ontspannen, de boekhandel en de bibliotheek kunnen je daarbij helpen. Concentreer je op je ademhaling. Na een minuut of drie zou je kalmer moeten zijn.
  • Leid jezelf af. Is het je al overkomen dat je eetdrang voelde en je opeens onderbroken werd? Je werd misschien opgebeld, en na het gesprek was de eetdrang weg. Je aandacht was op iets anders gericht. Zoek iets dat je aandacht genoeg afleidt, want eetdrang is natuurlijk wel een krachtig gevoel. TV-kijken of lezen zullen waarschijnlijk niet helpen. Bedenk voor jezelf wat wel helpt. Sporten, een instrument bespelen, iemand opbellen, je dieetcoach bijvoorbeeld. Of een puzzel oplossen, in de tuin werken, of met de hond spelen. Probeer het uit en maak een lijstje van wat voor jou werkt.

Als je dit allemaal doet zal je merken dat je eetdrang minder sterk wordt, en minder vaak voorkomt. De opluchting zal groot zijn!

13:05 Gepost door Venus | Permalink | Commentaren (1) | Tags: beck diet solution, eetdrang, craving |  Facebook |

Commentaren

craving: snakken naar ?

Gepost door: Lyn | 06-05-09

De commentaren zijn gesloten.