31-05-07

The Beck Diet Solution, dag 12: Leer honger te verdragen

OK, hier ben ik weer. Ik moet en zal het boek doorspartelen, zelfs al doe ik niet alles wat er in staat. Dat is dan voor de tweede ronde.

Vandaag leren we honger verdragen. Het is heel simpel, je eet je ontbijt, en dan niks meer. Tot het avondeten. Waarom? Veel mensen zien honger als iets dat tot elke prijs moet vermeden worden. Als ze honger krijgen, voelen ze zich slecht, en kunnen ze aan niets anders meer denken. En dat is iets dat je moet afleren. We zijn hier niet in Afrika. Je zal hier niet sterven van de honger. En na een tijdje voel je de honger niet meer. Of toch minder.

Hoe pak je dit aan? Je kiest een dag uit, liefst een dag met veel afleidingen, je eet je ontbijt, en dan... Niets meer tot 's avonds. Vanaf de middag schrijf je ook elk uur op hoe ongemakkelijk je je daarbij voelt. Om dit te doen heb je je eigen Ongemakkelijkheidsmeter nodig. Die loopt van 0 tot 10, en die kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

0: TV kijken na het eten
3: Sollicitatiegesprek
5: Wachten op een onderzoek in het ziekenhuis
8: Tandartsbezoek
10: Been gebroken

Hm. Duidelijk iemand die nog nooit een kindje heeft gekocht! Trouwens, deze Ongemakkelijkheidsmeter hebben we morgen ook nodig. Maar voor vandaag schrijf je vanaf de middag elk uur op hoe ongemakkelijk je je voelt, en tussen welke twee niveaus je je het afgelopen uur bevond. Dus bijvoorbeeld 3 en 0-3. Je zou dan moeten merken dat je nooit de tien bereikt, en waarschijnlijk zelfs de vijf niet. Best verdraagbaar, toch?

Bedenk ook dat je al eerder honger hebt gehad, en het toch hebt overleefd. Soms moet je nuchter blijven voor een ingreep, soms zit je vast in het verkeer, soms zijn ze zo traag in het restaurant dat je sterft van de honger. Alleen ben je natuurlijk niet gestorven, want hier in het Westen sterf je niet zo snel van de honger.

Stel dat je het niet volhoudt tot aan het avondeten, dan probeer je het gewoon opnieuw. Tot het lukt.

Ik vind het maar louche. Zo kweek je toch anorexiepatiƫnten? En ik heb trouwens een lunchafspraak. Het zal voor een andere keer zijn.

11:43 Gepost door Venus | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beck diet solution, honger |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.