16-05-07

The Beck Diet Solution, dag 11: Leer het verschil tussen honger, eetlust en eetdrang

Vandaag leren we het verschil tussen echte honger, eetlust en eetdrang. Honger heb je wanneer je al een paar uur niets gegeten hebt en je maag leeg is. Eetlust is eten, niet uit honger, maar gewoon omdat er voedsel is, en eetdrang is een intense fysiologische en emotionele drang naar eten. Dat laatste noemt men in het Engels een "craving", en wie daar een betere vertaling voor kent dan eetdrang mag het mij laten weten.

Veel mensen op dieet denken dat ze het verschil wel weten, maar eigenlijk weten ze het niet. Als je na het eten van een vol bord denkt dat je nog honger hebt, en dus nog eens wil opscheppen, dan heb je eetlust en honger met elkaar verward.

Hoe weet je wat honger is? Heb je ooit al eens uren niet gegeten, tot je scheel zag van de honger? Die lege maag, dat gerommel, dat is honger. Heb je ooit al eens goed doorgegeten van het hoofdgerecht, en wilde je toch nog naar het dessertbuffet? Dat is eetlust. Niet dat er iets mis is met een dessertbuffet, maar noem dat geen honger. En heb je ooit al eens een sterke drang gevoeld om te eten, waarbij je je onaangenaam gespannen voelde, en je ook een onaangenaam gevoel van gemis en verlangen voelde in je mond, je keel of je lichaam? Dat is eetdrang. En deze zaken gaan we vandaag onderscheiden.

Om het verschil tussen honger, eetlust en eetdrang te leren moet je vandaag telkens je gaat zitten (Dag 3!) om een snack of een maaltijd te eten, even de tijd nemen om je te concentreren op hoe je maag aanvoelt. Geef ook je hongergevoel een cijfer van 0 tot 10, waarbij 0 staat voor geen honger, en 10 voor de ergste honger die je ooit gevoeld hebt. Herhaal dit halverwege de maaltijd, en aan het einde nog eens. Wat denk je nu? Zou je nog meer willen eten? Voel je iets in je maag? Of voel je eerder iets in je keel of in je mond? Verlang je naar één bepaald voedingsmiddel? Dan zal het eerder om eetlust of eetdrang gaan, en niet om honger. Zou je gelijk wat kunnen eten? Dan zou het wel eens echte honger kunnen zijn. Twintig minuten na de maaltijd doe je weer hetzelfde.

Als je dit een hele dag volhoudt, zou je beter het verschil moeten voelen tussen honger, eetlust en eetdrang. Ben je nog niet zeker, dan doe je dit nog een dag. En vanaf nu spreek je niet meer over honger als het om eetlust gaat. Ik denk dat de reden hiervoor verder in het boek wordt uitgelegd.

Ik denk eigenlijk dat ik het verschil wel weet, maar omdat dit zo ongeveer letterlijk als één van de mogelijke saboterende gedachten in het boek staat, zal ik toch maar doen wat er wordt gevraagd. Hopelijk leer ik iets bij.

07:45 Gepost door Venus | Permalink | Commentaren (2) | Tags: beck diet solution, honger, eetlust, eetdrang |  Facebook |

Commentaren

hey heykes, ik had gezegd van nog zeker langs te komen so here am I! :-D

nou ja, inderdaad... honger, eetlust en alles.... tis vaak heel moeilijk te onderscheiden en eerlijk gezegd vindt ik de methode om deze te onderscheiden nogal... tja, saai?

maar ik denk wel dat ze werkt! dus ik ga mezelf geen punten geven, maar wel telkens goed nadenken of ik nog honger heb. :-p


werkt het bij jou?


groetjes

Gepost door: Pink18 | 16-05-07

Hoi Venus,
Ik vind het woord grazen wel mooi. Doet me denken aan koeien in de wei, die kunnen ook nooit stoppen.
Ben benieuwd of dit boek belangrijk voor je wordt.
Blijf je volgen.

Groetjes Silke

Gepost door: silke | 19-05-07

De commentaren zijn gesloten.