12-09-06

Oprah en zelfhaat

Zo nu en dan beland ik nog eens bij de Oprah Winfrey show. Vandaag ging het over vrouwen die zichzelf haten. De eerste gaste had anorexie, ze woog maar 37 kg meer. Het was geen tiener, maar een moeder van twee kinderen. De volgende was behoorlijk dik, maar ook dat kwam volgens Oprah en haar psychiater (de naam van die psychiater ontsnapt mij even. Is het misschien dokter Robin of zo?) omdat deze personen zichzelf haten. De derde vrouw was ook veel verdikt, zij verwaarloosde zichzelf, en zij was als kind misbruikt.

OK, ik wil dat allemaal wel geloven dat je jezelf moet accepteren. Maar hoe doe je zoiets? Je kan zoiets toch niet zomaar opleggen? En als dat dan niet lukt, dan is het weer jouw schuld, en dan voel je je nog slechter. Ik heb ook een beetje bezwaar tegen dat eeuwige teruggaan naar de kindertijd. Ik wil nu nog wel geloven dat wie als kind misbruikt is, daar zonder hulp erg moeilijk bovenuit zal komen. Maar voor de rest heeft iedereen toch nare ervaringen gehad? Dat is het leven! Ouders zijn ook mensen, ze zijn niet perfect, er zitten altijd wel enkele pesters in de klas, enzovoorts. Je kan je problemen daar niet op blijven afschuiven. Uiteindelijk bepaal je zelf nog wat je ermee doet. Nee, dat is ook niet helemaal waar, maar toch, er moet ergens een gulden middenweg zijn.

Ik ben zeker dat die zelfhaat veel mensen parten speelt, maar er zijn zoveel andere factoren. Denk maar gewoon aan hoe gemakkelijk het is om te eten. Altijd, overal is er eten. Toen ik kind was, was dat helemaal niet zo. Eten, dat deed je thuis. Kreeg je onder het shoppen honger, dan kon je ofwel hongerig verder doen, ofwel naar huis. Niks geen MacDonalds tussendoor, en dan toch nog een volledige maaltijd thuis. Een ander voorbeeld, bij ons in de buurt gaat (een deel van) de schoolgaande jeugd 's middags frieten eten of kebab. Wij brachten onze boterhammen mee.

Dat zijn zo'n domme voorbeelden, maar ik durf wedden dat die meer spelen dan zelfhaat. Waarom zouden mensen nu zichzelf meer haten dan mensen van pakweg dertig jaar geleden? Onze maatschappij is er gewoon op gericht om ons zoveel mogelijk te doen consumeren, en wie daar tegenin wil gaan, moet echt een bewuste inspanning doen. Het is toch zo aanlokkelijk om maar gewoon mee te drijven en in te gaan op al wat er ons wordt aangeboden. Moeilijk...

12:32 Gepost door Venus | Permalink | Commentaren (4) | Tags: televisie, gewicht, psychologie, oprah, eetstoornis |  Facebook |

Commentaren

Zelfhaat Die uitzending was in Nederland op 4 september te zien en toen heb ik naar aanleiding daarvan er een log over geschreven.

Ik ben het helemaal met je eens dat het aanbod van voedsel vele malen groter is dan "vroeger". Dat er in feite de hele dag door wel gegeten kan worden. En ook ik had kende dat vroeger niet. Dus daar ben ik niet dik door geworden. (Wel gebleven...)

Gepost door: citroenvlinder | 12-09-06

Mijn geheugen... En ik had dat logje gelezen ook! Mensenlief, mijn geheugen gaat erop achteruit.

Gepost door: Venus | 12-09-06

:-) Ik kan je standpunt bijtreden.

Ik wil wat kilokes kwijt, maar ik haat mezelf niet hoor. Verre van.
Ik ga werken straks. Ik wens je nog een gezellige woensdagavond toe.
Lieve groetjes

Gepost door: anneke | 13-09-06

zelfhaat ben zelf misbruikt, heb een heel zwaar verleden me altijd gered tot 2 jaar terug, heb nu heel veel hulp, meer kan bijna niet denk ik, dingen uit het verleden beinvloeden je kijk op je zelf en de omgeving, je denkt dat je overal schuld aan hebt bv.
maar ik heb niet echt last van zelf haat, ben er heel trots op dat ik me er uit gevochten heb, al ben ik bij tijden erg suisidaal, meer uit wanhoop, want je komt er nooit vanaf, het achtervolgt je de nachtmerrie,s, herbelevingen etc ken mensen dei echt last hebben van zelf haat dat is echt heel moeilijk voor die mensen dat gaat niet alleen over eten maar over alles wat er gebeurd, dat alles hun schuld is en dat werkelijk zo voelen, een vriend van me, wil hem dan alleen maar vasthouden en troosten, je bent niet schuldig, je bent niet slecht, je bent een lieverd, ik houd van je, heb het zo met hem te doen

Gepost door: thiana | 10-01-10

De commentaren zijn gesloten.